Zomer gevoel…

Zomer gevoel…

Het is zomer.

Heerlijk. De schoolvakantie is al even begonnen en hoewel ik nog aan het werk ben, komt het in een keer echt binnen. Het is zomervakantie. Tijd van even nietsdoen, loslaten, een schooljaar afsluiten, uitkijken naar iets nieuws, samen zijn met gezin en familie, tijd van ontspanning, plannen maken en eropuit gaan. Hoewel we sommige dingen in praktische zin de afgelopen weken al gedaan hebben, merk ik ook dat ik andere dingen vooruit geschoven heb en nu voel ik plots wat het met me doet.

Het is dan ook een bijzondere zomervakantie (zoals eigenlijk elk jaar een bijzondere vakantie is 🙂 ). Maar dit jaar ben jij, onze oudste, als 15- jarige vertrokken om met Global Exploration naar Peru te gaan. Een wereldburgerstage, een reis, een ervaring om nooit te vergeten.

Maanden van voorbereidingen, sponsorgelden verzamelen, mensen enthousiast maken, spullen verzamelen en je verdiepen in het land, gingen eraan vooraf. En dan ineens was het moment daar. Eind juni. Jullie vertrokken met 60 jongeren naar Peru. Wat een geweldige kans, een ervaring die je voor de rest van je leven zal vormen, een kans die me bijna jaloers maakt. Dat had ik ook wel gewild toen ik zo oud was. Dat brengt me meteen terug in mijn eigen familiesysteem, in mijn eigen herinneringen, ervaringen. Jij aan de andere kant van de wereld, vol nieuwe ervaringen en hier denk ik terug aan vroeger.

Ook denk ik ook aan vroeger “dichterbij”. In mijn beleving, nog niet zo heel lang geleden, werd jij geboren en nu verblijf je op je eigen benen in Peru. Ben je 16 geworden in het vliegtuig. Een magische leeftijd bereiken in bijzijn van je leeftijdgenoten. Hoe bijzonder is dat. Ik feliciteer je in mijn hart. Ik geniet van elke glimp die ik opvang op facebook. Het is zoeken naar een stukje van jou. Ik gun het je zo dit avontuur te beleven, maar ik zou liegen als ik zei dat ik je niet mis. Ook al vliegt de tijd hier voorbij met dag dagelijkse bezigheden, jouw Zijn, jouw aanwezigheid, de oprechte knuffels, je zorgzaamheid, zelfs het gekibbel met je zus; ik mis het allemaal. Maar wat ben ik vooral ongelofelijk trost op jou, dat je dit avontuur bent aangegaan. Ik ben zo benieuwd hoe het was in het andere land. Hoe voelde het daar voor jou. Ik verheug me enorm op je terugkomst. Op je verhalen, je ervaringen. Ik kan niet wachten ze te horen. Maar eerst maar eens thuis komen. En neem dan al je tijd en jouw manier om je ervaringen met ons te delen. Voel je vooral welkomthuis. Thuis bij ons, maar vooral de plek in je hart die je altijd kunt opzoeken, waar je ook bent. Het gevoel van verbonden zijn in vrijheid, dat willen we je geven.

En zo zit ik hier, realiseer ik me dat het vakantie is. Dus toch niet zomaar een vakantie, maar een vakantie waar in jij een stuk volwassener bent geworden. Gegroeid, nooit meer hetzelfde. Maar voor altijd onze dochter. Voor altijd een welkom thuis. Wat heerlijk om te weten dat je bijna thuis bent en we de hele zomer nog voor ons hebben, om te luisteren en genieten van jouw aanwezigheid. Om te delen wat wij de afgelopen weken hier hebben beleefd, want ook dat is zeker het geval. Misschien niet zo spectaculair als in Peru, maar zeker niet minder waardevol. Het wordt nu tijd om vooral samen als gezin te verbinden. De zomer een tijd van terugblikken op wat was, vooruitblikken op wat komen gaat, maar vooral te genieten van dat wat er nu is. Ik verheug me erop.

Ik kijk omhoog en zie hoe de maan zich vult, nog even en het is volle maan. Kom jij thuis en zijn we weer samen. Voor nu kijken we vanuit een andere hoek nog even naar dezelfde maan. Koester ik degene die ik dichtbij me heb met een extra knuffel, ben ik dankbaar voor alles wat ons verbindt en hoop ik dat we tot in lengte van dagen we elkaar de vrijheid mogen geven om te groeien, leven en leren van wat het leven ons brengt.

En dat is ook wat ik alle andere mensen gun, op welke manier je je vakantie ook invult. Leef in het moment en geniet van wat er is. Laat de verwachtingen en invullingen los en zie wat er op je pad komt. Geniet van elkaar, deel en vermenigvuldig, dan wordt het een mooie vakantie! Bijzonder op zijn eigen manier.

Fijne zomer allemaal!

 

Reageren is niet mogelijk.