If you can dream it, you can do it #Work in Progress

If you can dream it, you can do it #Work in Progress

Onze ‘BOUWvak’vakantie is voorbij, nou ja, ik bedoel onze vrije dagen zijn voorbij. Maar het gevoel van zomer is er nog steeds. Na drie weken vrij, is het ook weer heerlijk om “mijn eigen ding” te kunnen doen, te werken en focus te brengen naar tal van zaken die we als Essential Movements tot bloei willen brengen.

Maar ook onze vakantie was heerlijk. En misschien anders, dan je misschien verwacht. Of tja “anders” wat is ‘anders’, tis maar net met welke bril je kijkt. Vakantie is niet perse de koffers pakken en naar verre of andere oorden reizen. Nee, vakantie is ook het moment van met een kopje koffie lekker in de tuin en even genieten van het moment. Of zoals bij ons: een echte BOUWVAKantie.
Want zo was onze zomer een bouw vakantie en genieten van dat wat zich aandiende. En daarmee was de vakantie net als  het hele leven eigenlijk, namelijk

de kunst van te dealen met dat wat er is.

Dit jaar dus geen vakantiereis van koffers inpakken, of een caravan laden, de weg uitstippelen, wegenkaarten in huis halen (voor als de TOMTOM het niet doet), geen meningsverschillen over de verkeerde wegen of achterbank gekibbel. Nee, dit jaar stond in het teken van de bouw van ons huis. Misschien was dat nog wel ingewikkelder of meer “gekibbel” dan samen op vakantie gaan. Daar waar het op een vakantiereis over verwachtingen en ideeën gaat, die je liefst samen, in harmonie wilt doorbrengen en wat in uitvoering vaker een hele uitdaging is, is het bouwen van een huis, net zo’n uitdaging.

Maar de vakantie was zeker ook die heerlijke koffiemomenten ( of iets sterkers.. ) lekker in de tuin of ergens op een terras.

Terugkijkend is het zo mooi om te zien en horen hoe verschillend eenieder van ons gezin onze ‘(bouw) vakantie’ heeft ervaren. Ieder vanuit zijn eigen perspectief. Ieder met zijn eigen verwachtingspatroon, wensen en ideeën en eigen invulling en toch vanuit een verbinding met elkaar.

De zomer begon aanvankelijk zwoel en warm, met momenten zelfs heet. Loei heet. Op andere dagen viel de regen naar beneden als een verkoelende douche. Een regendouche, om lekker in bikini doorheen te springen of een rondje te hardlopen. Een overvloed aan adem, zuurstof, ruimte. Heerlijk. Zo werd het gras weer lekker groen, groeiden de groenten in de moestuin, kleurden de bloemen goudgeel en ook het onkruid liet zijn weelderige bloei zien. Het ene moment was het genieten van de rust en ruimte in de tuin. Op andere momenten was het hard werken om de natuur een beetje in toom te houden. Tussen het puin van afgebroken muren, worstelde zich moedig een groen plantje om hoog. Hoe dapper stond het daar te bloeien. De vlinderstruik, stak met zijn paarse pluimen, prachtig af tegen de puinhoop van oude stenen en asvaltbedekking. De vlinders en bijen zoemden ondertussen vrolijk in het rond. Al raakten zij soms wat geïrriteerd als we te vaak als storende factor de struik aan het wiebelen maakten.

 

Wat een bijzondere zomer was het dit jaar. Juist omdat we de reis van ons ‘droomhuis’ vormgaven. De groei vanaf de bodem. Afbraak van het een, om ruimte te maken voor iets nieuws. Precies zoals dit in het universum werkt.. het ene sluit je af, en elders ontstaat dan ruimte voor iets nieuws. Een balans van geven en ontvangen.
En “geven” deden we ons helemaal. Elke dag opnieuw met frisse kluskleren aan, weer vol goede moed aan het werk. Het was fysiek met momenten wel ff wennen, spieren werden aangesproken, waarvan ik niet wist dat ik ze had ( maar met de voordelen van de Wim Hof-methode, bleef spierpijn uit!).

Maar wat voelt het voldaan om daadwerkelijk de bouw te zien groeien. Wat is het toch mooi om met je handen te kunnen werken en iets daadwerkelijk gestalte te kunnen geven.
Want ondertussen ontstonden er telkens nieuwe ideeën over materialen, kleuren en indelingen. Deze reis leidde tot mooie inzichten waardoor we ook de juiste beslissingen konden nemen. Dat voelt lekker. Ons huis is duidelijk in proces.

Work in progress bleek het juiste motto.

 

Volgen van dat wat zich aandiende, in plaats iets kost wat kost in een vorm te gieten, die misschien niet de bedoeling is.

En zo leerde ik (en mijn gezin) niet alleen over de bouw, maar refereerde dit bouwproces uiteraard ook weer aan ons levensproces. Hoe waardevol om er zo naar te kunnen kijken.
En tussen de bedrijven door genoten we van de geneugten die de zomer met zich meebracht. Een koel drankje in een luie stoel. Even dobberen in het water, of heerlijk gek doen. Een potje badminton met ‘kromme planken’, of lekker spelen met de tuinslang. Samen genieten we van de ondergaande zon, gezelligheid, een spelletje. Wat kan het leven toch ongecompliceerd zijn.

Het woord communicatie was bij het sleutelwoord bij alles. Zowel in positieve als lastigere zin 🙂 . Ook bij ons bleek af en toe dat we dit ‘even vergaten’, hoe gemakkelijk is het om vanuit je eigen perspectief te reageren en vergeten te vragen wat de ander eigenlijk bedoelt, wilt, vraagt etc. Dus ook momenten van frustratie, waren ons niet vreemd deze vakantie.
Maar gelukkig bracht uiteindelijk diezelfde communicatie ons weer op het juiste pad (voor zover dat er is) of in ieder geval weer samen verder.

Het was een fijne tijd van samen zijn en tegelijkertijd alle vrijheid om vooral ieder zijn/haar ding te doen.
En dan nu weer tijd om rustig in een “normaal” ritme of structuur te komen. Te wennen aan het idee dat er bepaalde ‘verplichtingen’ zijn (werk en straks weer school). Maar ook dat is net als vakantie, maar net hoe je er naar kijkt.

En dat is juist wat ik zo leuk aan mijn werk vindt, een stuk bewustwording te weeg brengen, samen onderzoeken, kijken, laten ervaren en ontdekken dat “anders”, heel verrijkend kan zijn. Heerlijk dan ook om vandaag weer lekker te starten op het werk. Collega’s te ontmoeten, bij te praten, te brainstormen en vooruit te blikken naar wat komen gaat. Ook hier is Work in Progress. Laten we ons verrassen door wat de tijd zal brengen, niet door af te wachten, nee, zeker niet, maar wel door niet alles in beton te gieten en te kijken wat zich zoal aandient.

Ik kijk er naar uit! En dan te weten dat manlief zojuist de “beton” besteld heeft voor in ons nieuwe huis. Ook daar kijk ik naar uit!

Nieuwsgierig naar wat we bij Essential Movements allemaal op de planning hebben staan? Kijk snel op www.essentialmovements.nl of onze facebookpagina. Of bel gerust (06-15918470), ik vertel je er graag meer over.

En voor hen die nog vakantie hebben. Geniet ervan !

En zij die werken, maak ook van je werkdag een genietmoment (want anders is er ander werk aan de winkel !)

 

zomerse groet Petra

Reageren is niet mogelijk.